Čokoladni puding z aromo pastinaka

Vodilno zelišče: Pastinak oziroma navadni rebrinec (Pastinaca sativa)
Težavnost:

Potrebujemo (za pol litra pudinga):

  • zavitek čokoladnega pudinga,
  • pol litra mleka,
  • 2 žlici sladkorja,
  • mlete mandlje in/ali lešnike,
  • sladko smetano,
  • sladkor v prahu,
  • cvetoči oziroma plodeči pastinak (en primerek bo dovolj).

Priprava: Nekaj žlic mleka, sladkor in puding zmešamo v posebni posodici v gladko zmes brez grudic. Nato cvetove in plodove pastinaka (dovolj bo količina polovice plodečega kobula ali cca 60 plodov) stremo v terilnici ali drobno zrežemo. damo jih v preostalo mleko in postavimo na ogenj. Ko mleko zavre, ga lahko po želji precedimo, da odstranimo pastinak, lahko pa pastinak tudi pustimo v mleku. Nato v vrelo mleko stresemo raztopljen čokoladni puding s sladkorjem (ki smo ga pripravili na začetku) in dobro premešamo ter kuhamo, dokler se ne zgosti. Zlijemo ga v posodico, v katero smo na dno posuli mlete pražene mandlje ali lešnike. Ko se puding ohladi, ga okrasimo še s stepeno sladko smetano, slajeno s sladkorjem v prahu, ter okrasimo s plodovi in cvetovi pastinaka. Predlagam, da celih plodov ne zamešate v puding (ampak da so namenjeni zgolj dekoraciji), ker pride aroma precej premočna, ko jih zgrizete z zobmi.

To je čokoladni puding s presenetljivo prijetno aromo.

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2019. Vse pravice pridržane.