Praznični medenjaki s cimetom in klinčki

Vodilno zelišče: cimet (Cinnamomum sp.)
Tile lepi in okusni piškoti bodo težko dočakali silvestrovo.

Potrebujemo:

  • 350 g moke,
  • 100 g masla,
  • 150 g sladkorja,
  • 5 žlic medu,
  • 1 jajce,
  • 2 žlički zmletega cimeta,
  • 1 žličko zmletih klinčkov,
  • 1 žličko zmletega ingverja,
  • 1 žličko sode bikarbone.

Priprava: 

Zamesimo testo iz moke, sode, masla in začimb, dodamo še jajce in med in po potrebi še malo moke, da oblikujemo čvrsto testo, ki ga damo počivat v hladilnik najmanj za eno uro.

Nato razdelimo testo na 4 ali 5 delov, odvisno od velikosti pekača. V pekač damo peki papir in ga namažemo. Na pomokani površini razvaljamo testo na poljubno debelino, približno na pol cm, potem  z modelčki različnih oblik oblikujemo piškote.

Če bomo piškote uporabili za božično novoletne okraske, s paličko za ražnjiče prebodemo luknjico v zgornjem delu piškota. Piškote pečemo od 10 do 12 minut na 180 ºC. Če pa želimo piškote še okrasiti, naredimo sneg iz enega beljaka in dodajamo mlet sladkor toliko časa, dokler led ne postane gladek in je primeren za okraševanje. V tem primeru se mora na piškotih strditi, preden jih obesimo na drevesce ali ponudimo. 

 

Recept prispevala: Minka Kočevar

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2019. Vse pravice pridržane.