Tinktura ambrozije proti prebavnim težavam

Glavna sestavina: Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia)
Invazivna in alergena rastlina s skrito zdravilno močjo.

Potrebujemo:

  • svežo rastlino ambrozije (nadzemni del),
  • domače žganje.

 

Priprava: Ambrozijo drobno narežemo do polovice dvolitrske steklenice. Čez njo nalijemo žganje do vrha. Vse skupaj postavimo na sončno mesto za najmanj mesec dni. Nato vse skupaj precedimo ter tako dobljeno tekočino shranimo na temno in hladno mesto.

Način in čas uporabe: Tinktura ambrozije je zelo učinkovita in deluje praktično takoj. Njena učinkovitost se najbolje pokaže pri driski ali ko začutimo, da nas nekaj v prebavnem sistemu napada. Vzamemo odmerek približno 30 kaplic 2-3 krat na dan ali spijemo 1cl tinkture in že začutimo izboljšanje. Tinktura je zelo grenka, a prav v tej grenkosti je njena zdravilna moč.

Recept prispeval: Štefan Hrupec

Prispevaj fotografijo: klik

Ambrozija je pri nas znana predvsem kot zelo nadležen, invaziven plevel iz Amerike. Številni ljudje so alergični na njen cvetni prah, zato jim v času cvetenja povzroča seneni nahod.
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2019. Vse pravice pridržane.