Trpotčev sirup proti kašlju

Glavna sestavina: ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata), veliki trpotec (Plantago major)
Trpotčev sirup uporabljamo za lajšanje suhega in dražečega kašlja, ki se pojavi ob prehladnih obolenjih. Pri tem načinu izdelave sirupa ne smemo biti neučakani, zanj si moramo vzeti čas.

Potrebujemo:

  • večjo količino svežih listov ozkolistnega in širokolistnega (velikega) trpotca,
  • sladkor.

Primerno za otroke.

Priprava: Trpotčeve liste operemo najmanj 3 krat, narežemo na 1 cm široke trakove in začnemo polniti večje steklenice. Najboljše so trilitrske. Jaz osebno naredim ponavadi po 2 takšni steklenici. Začnemo nalagati 1 vrsto trpoca približno 3 prste na debelo, nato potlačimo in čez nasujemo za en prst na debelo sladkorja in tako ponavljamo do vrha. Najboljše je, da nato počakamo do naslednjega dne, saj listi spustijo sok, in potem dopolnimo do vrha z ostalim trpocem. Nabrati moramo toliko trpotca, da ga imamo dovolj za polne steklenice. Če nam ga kaj ostane, ga lahko posušimo za čaj. Ko jih napolnimo, steklenice dobro zapremo. Steklenice nato zakopljemo v vrt na varno mesto. Položimo jih v izkopano luknjo, obložimo z deščicami (da ne bi pri izkopavanju ponesreči razbili steklenice) in zasujemo. V zemlji jih pustimo približno 2,5-3 mesece. Ko sirup izkopljemo, damo steklenice v večjo posodo na peč, da se vse skupaj dobro segreje in da sirup lahko odcedimo. Masa, ki jo dobimo po izkopavanju je namreč precej gosta in se je ne da precediti. Lahko jo stisnemo še s stiskalnico, ki se uporablja za stiskanje ocvirkov. Po precejanju in stiskanju nalijemo sirup v primerne steklenice in ga hranimo na poličkah v shrambi . Iz dveh trilitrskih steklenic dobimo malo manj kot 3 l sirupa.

Način in čas uporabe: Otroci naj jemljejo 1 malo žličko, odrasli pa eno veliko žlico 3-4 krat dnevno, največ 5-7 dni (v tem času bi se moralo stanje že izboljšati, v nasprotnem primeru pa pojdite k zdravniku). Ne pretiravajte z uporabo sirupa zaradi zdravja zob (da ne boste dobili kariesa).

Recept prispeval: Štefan Hrupec

Obe vrsti trpotca sta enako zdravilni, zato lahko za pripravo sirupa naberemo le eno izmed njiju ali pa naredimo sirup iz listov obeh vrst.

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2019. Vse pravice pridržane.